Slavenka Drakulić

FOTO:
© Marija Ott

Slavenka Drakulić

946

Slavenka Drakulić, novinarka i spisateljica (1949.), piše knjige na hrvatskom i engleskom, a neke su prevedene na više od dvadeset jezika. U izdanju američke izdavačke kuće Penguin izašlo joj je šest naslova. 

U publicističkim knjigama uglavnom se bavila svakodnevicom u socijalizmu, ratovima u bivšoj Jugoslaviji i Europom. Njezina prva publicistička knjiga Smrtni grijesi feminizma (1984.), jedan od prvih priloga feminizmu u Istočnoj Europi, nedavno je u proširenom izdanju ponovno objavljena u Frakturi. Uslijedili su publicistički naslovi Kako smo preživjeliOni ne bi ni mrava zgaziliCafe EuropaBalkan ExpressTijelo njenog tijela Basne o komunizmu, a Cafe Europa dobila je i nastavak Cafe Europa Revisited. Posljednja autoričina zbirka eseja Rat je svugdje isti okuplja tekstove o ratnoj stvarnosti, objavljene od 1991. do današnjih dana u većinom stranim publikacijama. 

U književnim djelima Slavenka Drakulić okrenuta je ženskom tijelu, bolesti i traumi, a pisala je i o životima kreativnih žena koje su živjele s poznatim umjetnicima. Objavila je romane Hologrami strahaMramorna kožaKao da me nemaBožanska gladFrida ili o boliOptuženaDora i MinotaurMileva Einstein, teorija tuge i knjigu priča Nevidljiva žena i druge priče

Živi na relaciji Hrvatska – Švedska. 

Objavljuje članke, kolumne i političke komentare u domaćim i stranim novinama i časopisima.

Više na www.slavenkadrakulic.com